menu

ONLINE RADIONICA IZ KEMIJE: Analizom pogodi koja je sol u vodi

U subotu, 20. veljače na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je još jedna popularna online radionica iz kemije za srednjoškolce pod naslovom „Analizom pogodi koja je sol u vodi“. Radionicu iz ciklusa „Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja“ zajedno su izveli njezin autor, doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega, dr. sc. Zlatko Brkljača. U radionici je sudjelovalo petnaestero učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec sa svojim profesorom kemije, Krešimirom Trojkom i članovima Centra izvrsnosti biologije, kemije, fizike i matematike Međimurske županije.

Radionica je započela uvodnom prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio zadatak: da na temelju pokusa i opažanja izvedu zaključke o sastavu sedam nepoznatih vodenih otopina, pri čemu je naglašeno da se u svakoj od sedam bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari. Nakon toga učenici su se pojedinačno javljali i interaktivno sudjelovali u raspravi i pokusima koje su pred kamerama na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača.

U drugom, natjecateljskom dijelu radionice, postavljeni zadatak najbolje je riješio Viktor Gombar koji je za svoj uspjeh nagrađen knjigom kemičara i publicista Nenada Raosa „Mala škola pisanja“, a njegov je uspjeh tim veći uzmemo li se u obzir činjenica da je Viktor učenik prvog razreda srednje škole.

Radionica je učenicima bila prilika da nauče nešto više od sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave kemije, ali i primjer kako izvoditi interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i mjera. Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i ubuduće.